Ulaganje za zeleniju budućnost – EU pokreće Zeleni tjedan 2016.

Zeleni tjedan 2016. najveća je godišnja prilika za debatu i raspravu o europskoj politici o okolišu, a održat će od ponedjeljka 30. svibnja do petka 3. lipnja. Ove će godine u središtu biti tema „Ulaganje za zeleniju budućnost”.

Ponedjeljak, 30. svibnja 2016. — Karmenu Vella, europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo izjavio je

“Zeleni tjedan nudi jedinstvenu priliku za okupljanje pojedinaca i organizacija koji mogu pridonijeti oblikovanju održivog razvoja Europe. Ovogodišnja je glavna tema zeleno ulaganje. Za prelazak na kružno gospodarstvo s niskim udjelom ugljika potrebno je dobro ulaganje. Europa je u dobrom položaju da predvodi taj prelazak.  Naši fondovi, kao što su EFSU i LIFE te Horizon 2020, usmjeravaju ta ulaganja prema održivom razvoju."

Cijeli će se tjedan širom Europe održavati internetske debate, razgovori na Twitteru i događaji da bi se pokazalo kako ulaganja mogu stvoriti zeleniju budućnost u Europi. Svaki će dan biti predstavljen drugačiji aspekt teme, a sudjelovat će velik broj različitih zainteresiranih organizacija i partnera. Program s nekoliko ključnih tema:

ponedjeljak 30. svibnja – Ulaganje za zelenije gradove

Zeleni tjedan EU-a otvorit će se Ljubljani (Slovenija), ovogodišnjoj europskoj zelenoj prijestolnici. Događaji će tijekom dana govoriti o tome kako financiranje zelenijih gradova unaprjeđuje kvalitetu života u gradu. Države članice Europske unije potpisat će Amsterdamski pakt i definirati Urbanu agendu EU-a koji će ujediniti državna tijela, općine i zainteresirane strane u poticanju urbane održivosti.

utorak 31. svibnja – Ulaganje u selo

Razgovori će istraživati načine zaštite naših budućih ulaganja u selo. Povjerenik Vella otvorit će međunarodnu konferenciju o održivom upravljanju hranom i biootpadom koju vodi ACR+. Jutarnje čavrljanje na Twitteru (#askEASME) odgovorit će na sva pitanja o fondovima EU-a glede okoliša. Internetska debata koju organizira GLOBE EU u Europskom parlamentu nastavit će razgovor o održivoj hrani, a belgijska platforma za biološku raznolikost i Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) bit će domaćini događaja koji će prikazati višestruke prednosti prirodnih rješenja. Najbolji projekti programa LIFE-Nature bit će proglašeni u dvije kategorije: Priroda i biološka raznovrsnost te Okoliš i informacije.

srijeda 1. lipnja – Ulaganja koja to omogućuju

Zelena ulaganja imaju pozitivan utjecaj na otvaranje radnih mjesta. Sustavima kružnog gospodarstva i tvrtkama potrebno je prilagođeno financiranje jer često na različite načine plaćaju povrat uloženih sredstava. Ulaganje privatnih financijskih sredstava u zelenija rješenja može nadjačati tržišne neuspjehe i pružiti važne socijalne naknade. Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen i povjerenik Vella govorit će u Bruxellesu (Belgija) o načinu na koji Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) može mobilizirati financijska sredstva za zelene projekte i kako možemo financijski sustav usmjeriti prema održivim projektima. I grupa direktora iz sektora maloprodaje obvezat će se na ulaganje u kružno gospodarstvo.

četvrtak 2. lipnja – Ulaganje u naše oceane

Taj će se dan istraživati potencijal plavog gospodarstva koje predstavlja 4% BDP-a EU-a i više od pet milijuna radnih mjesta. Povjerenik Vella govorit će o prirodnom kapitalu na Europskom poslovnom summitu. Webinar o pristupanju fondovima radi ulaganja u održive plave projekte tog će poslijepodneva pokazati na koji način promotori projekata mogu kombinirati različite izvore.

petak 3. lipnja – Ulaganje u buduće generacije

Zeleni tjedan 2016. završit će u Beču (Austrija) s događajem pod nazivom „Ciljevi održivog razvoja za zelenu budućnost: Ulaganje u buduće generacije”. Teme razgovora obuhvaćat će provedbu programa Agenda 2030 za ciljeve održivog razvoja. Govornici će, između ostalih, biti povjerenik EU-a Vella, austrijski ministar okoliša Andrä Rupprechter i direktor UNEP-ova regionalnog ureda za Europu Jan Dusik. Tijekom jutra na Twitteru će se razgovarati o zelenim vještinama.

Sustav registriranja sada je otvoren za događaje. Kliknite ovdje da biste stvorili račun ili da biste se prijavili. Registrirajte se putem veze za svaku sesiju na programu određenog dana.

Kontaktirajte nas