Proiectele marine evidențiază valoarea economiei „albastre” a Europei

Pe 2 iunie, va fi explorat potențialul economiei albastre în cursul unei zile întregi de evenimente dedicate părților interesate în cadrul ediției din 2016 a Săptămânii verzi.

Joi, 2 iunie 2016 — Mările și oceanele Europei oferă o serie largă de beneficii pentru economia și bunăstarea noastră. Economia albastră reprezintă 4 % din PIB-ul UE și peste cinci milioane de locuri de muncă, iar activitățile maritime oferă în prezent un potențial economic în temeni de pescuit durabil, turism de coastă și energie din surse regenerabile.

Karmenu Vella, comisar european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a afirmat:

„Nu putem avea o economie sănătoasă fără oceane sănătoase. UE creează condițiile unei «creșteri albastre» durabile. Noi asigurăm o bază de investiții pentru energie oceanică, biotehnologie și acvacultură durabilă.

În ceea ce privește deșeurile marine, investim în modalități de soluționare a acestei probleme începând de la sursă – și anume, de pe uscat. Planul nostru de acțiune privind economia circulară analizează posibilitățile de a dezvolta procese de producție care să ducă la o reutilizare sporită a materialelor plastice și la reducerea deșeurilor de plastic”.

Printre exemplele de proiecte se numără:

Pescuit durabil: Lyme Bay Fisheries and Conservation Reserve se numără printre finaliștii Premiilor Natura 2000, pescuitul fiind permis în zonă atât timp cât nu dăunează fundului mării sau conservării naturii. Această inițiativă a generat deja ameliorări în materie de biodiversitate, precum și în ceea ce privește condițiile socioeconomice ale pescarilor, crescând volumul capturilor și dimensiunea peștilor.

Turism durabil: Caiacul, escalada sau surfingul sunt doar câteva din multele activități de aventură care atrag vizitatorii în frumoasa zonă de coastă a Parcului Național din Pembrokeshire. Pembrokeshire Coastal Forum le arată părților interesate că traiul lor depinde de o conservare corectă a speciilor din cadrul acestui sit Natura 2000. Un cod de conduită și o serie de bune practici dedicate minimizării perturbărilor la nivelul bogatei varietăți a faunei sălbatice din zonă contribuie la protejarea ecosistemelor și a economiei locale – de exemplu, sectorul excursiilor cu barca în sălbăticie este estimat la 9,7 milioane de lire sterline.

Industrie maritimă: Revigorarea producției de sare în Slovenia, parțial datorită LIFE, generează beneficii multiple pentru întreprinderi, comunitatea locală și natură. Cele 3 000 de tone de sare produse în fiecare an depind de practicile artizanale favorabile biodiversității în cadrul cărora au fost implicați lucrători de pe plan local și care au generat 5 000 m2 de habitat protejat, care atrage anual peste 50 000 de vizitatori, fiecare achitând la intrare 6 euro.

Energie din surse regenerabile: Oceanele generează neîncetat energie și, în sfârșit, deținem capacitatea de a fructifica această sursă formidabilă de energie. Centrul european pentru energie marină (EMEC) din Orkney, Scoția, dispune de 14 posturi de testare în larg conectate în rețea și a instalat mai mulți convertori de energie marină decât oricare alt sit de pe glob.

Investițiile în menținerea sănătății și productivității mărilor și oceanelor generează multiple beneficii. Finanțarea din FEPAM, FSE, FEDR, LIFE și Natura 2000 va crea în continuare oportunități de afaceri pentru economia albastră, generând mai multe locuri de muncă în sectoarele ecologice și o creștere durabilă în Europa.

Natura 2000 Habitats Spain EN

Sustainable fisheries for sustainable development