Premiile LIFE-Natură sunt dovada că investițiile rurale dau roade

Marți, 31 mai, cele mai bune proiecte care contribuie la menținerea sănătății și productivității zonelor rurale vor fi premiate pentru contribuția lor deosebită la conservarea naturii.

Marți, 31 mai 2016 — Cu ocazia ediției din 2016 a Săptămânii verzi, vor fi anunțate cele mai bune proiecte LIFE-Natură în cadrul a două categorii: Natură și biodiversitate și, respectiv, Mediu și informare. La The EGG în Bruxelles, Joanna Drake, director general adjunct al DG Mediu, va înmâna premiile fericiților câștigători.

Înainte de eveniment, Karmenu Vella, comisar european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a afirmat:

„Premiile LIFE-Natură arată că investițiile în natură sunt fructuoase. Fiecare finalist contribuie la protejarea mediului în regiunea în care locuiește, asigurând astfel locurile de muncă de la nivel local și atrăgând totodată mii de turiști. Cu cât investim mai mult, cu atât rezultatele sunt mai notabile, reflectând integrarea mai durabilă a mediului și a economiei”.

Beneficiile economice ale rețelei Natura 2000, indiferent dacă se referă la asigurarea de alimente, de apă curată, de soluri sănătoase sau de condiții climatice moderate, sunt în sine estimate a se ridica la 200-300 de miliarde de euro anual, în timp ce aproximativ 4,4 milioane de locuri de muncă din UE depind direct de sănătatea ecosistemelor.

Sectoare precum cel forestier și agricol, care utilizează împreună 80 % din suprafața de uscat a Europei, au nevoie de un mediu sănătos pentru a prospera. Fermele care înglobează biodiversitatea pot beneficia de avantaje ecologice, printre care soluri mai sănătoase, o polenizare mai eficientă și metode biologice de combatere a dăunătorilor. Toate acestea reduc necesitatea pesticidelor, ierbicidelor și fertilizatorilor artificiali, precum și costurile aferente acestora. Totodată, s-a demonstrat că prin sporirea biodiversității crește productivitatea la nivelul fermelor, ceea ce va contribui la asigurarea unei surse durabile și sigure de hrană pentru generațiile viitoare.

Investițiile în infrastructura ecologică susțin totodată capitalul natural, de exemplu prin atenuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice, fiind mult mai eficiente decât soluțiile tehnologice concepute de om. În perioada 1990-2010, Europa a înregistrat pierderi în valoare de 300 de miliarde de euro din cauza precipitațiilor și inundațiilor, însă pot fi evitate alte daune prin efectuarea de investiții în infrastructura ecologică cheie, cum ar fi în păduri care acționează ca absorbante de carbon sau în soluri mai sănătoase care rețin apa.

Principala sursă de finanțare a unui management durabil al resurselor naturale este Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), în timp ce fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI) și Orizont 2020 contribuie la promovarea practicilor agricole durabile. Conservarea naturii este sprijinită prin proiecte Life-Natură finanțate de UE, care au drept obiectiv menținerea sănătății și productivității zonelor rurale în următorii ani.

Europe's Common Agricultural Policy (CAP): Taking care of our roots

Natura 2000 Habitats Slovakia EN