Naložbe v zeleno prihodnost – EU najavlja začetek Zelenega tedna 2016

Naložbe v zeleno prihodnost – EU najavlja začetek Zelenega tedna 2016

Zeleni teden 2016, največji letni dogodek za razprave o evropski okoljski politiki, se bo odvijal od ponedeljka, 30. maja do petka, 3. junija. Letos bo v ospredju tema „Naložbe v zeleno prihodnost“.

Ponedeljek, 30. maj 2016 — Karmenu Vella, evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo, je dejal:

“Zeleni teden ponuja edinstveno priložnost, da državljani in organizacije skupaj pomagajo oblikovati trajnostni razvoj Evrope. Letošnja tema so zelene naložbe. Prehod na krožno in nizkoogljično gospodarstvo potrebuje preudarno financiranje. Evropa ima vse možnosti, da vodi ta prehod.  Sredstva iz skladov, na primer EFSI in LIFE ter Horizon 2020, vodijo naložbe v trajnostno rast.“

Ta teden bodo po Evropi potekale spletne razprave, pogovori na Twitterju in dogodki, ki bodo prikazovali, kako lahko današnje naložbe ustvarijo okolju prijaznejšo prihodnost v Evropi. Različne organizacije in partnerji deležnikov bodo vsak dan predstavili drug vidik skupne teme. Program z nekaterimi ključnimi temami:

Ponedeljek, 30. maj – Naložbe v zelena mesta

Zeleni teden EU se bo začel v Ljubljani (Slovenija), letošnji Zeleni prestolnici Evrope. Dnevni dogodki bodo obravnavali temo, kako lahko naložbe v zelena mesta izboljšajo kakovost mestnega življenja. Države članice EU bodo ratificirale Amsterdamski pakt in oblikovale agendo EU za mesta, ki bo združila vlade, občine in deležnike pri spodbujanju trajnostnega razvoja mest.

Torek, 31. maj – Naložbe v podeželje

Razprave bodo raziskovale načine zagotavljanja skupne prihodnosti prek naložb v podeželje. Komisar Vella bo odprl mednarodno konferenco o trajnostno pridelani hrani in upravljanju bioloških odpadkov s strani združenja ACR+. Jutranji pogovor na Twitterju (#askEASME) bo namenjen odgovarjanju na vprašanja v zvezi z evropskimi sredstvi za okolje. Spletna razprava v Evropskem parlamentu, ki jo organizira GLOBE EU, bo nadaljevala temo o trajnostno pridelani hrani, medtem ko bosta Belgijska platforma za biotsko raznovrstnost (Belgian Biodiversity Platform) in zveza IUCN gostila dogodke s prikazom številnih prednosti rešitev, ki temeljijo na naravi. Razglašeni bodo tudi najboljši projekti LIFE-Narava za dve kategoriji: Narava in biotska raznovrstnost ter Okolje in informacije.

Sreda, 1. junij – Naložbe, ki prinašajo rezultate

Zelene naložbe imajo pozitiven vpliv na ustvarjanje delovnih mest. Sistemi krožnega gospodarstva in podjetja potrebujejo prilagojeno financiranje, saj pogosto plačajo donosnost naložb na različne načine. Usmerjanje zasebnih sredstev v zelene rešitve lahko pomaga odpravljati pomanjkljivosti trga in je družbeno koristno. Podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen in komisar Vella bosta v Bruslju (Belgija) govorila o tem, kako lahko Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI) pridobi sredstva za zelene projekte in kako lahko finančni sistem usmerimo v trajnostne projekte. Poleg tega se bo skupina direktorjev iz maloprodajnega sektorja zavezala k financiranju krožnega gospodarstva.

Četrtek, 2. junij – Naložbe v oceane

V četrtek bo tema dneva potencial modrega gospodarstva, ki predstavlja 4 % BDP-ja Evropske unije in zaposluje več kot 5 milijonov ljudi. Komisar Vella bo na Evropskem poslovnem vrhu govoril o naravnem kapitalu. Popoldne bo spletni seminar o črpanju finančnih sredstev za naložbe v trajnostne modre projekte in kako lahko nosilci projekta združijo različne vire.

Petek, 3. junij – Naložbe v prihodnje generacije

Zeleni teden 2016 se bo zaključil z dogodkom na Dunaju (Avstrija) z naslovom „Cilji trajnostnega razvoja za zeleno prihodnost: naložbe v prihodnje generacije". Med temami razprave bo tudi izvajanje Agende 2030 za trajnostni razvoj. Med govorci bodo evropski komisar Vella, avstrijski minister za okolje Andrä Rupprechter in direktor regionalnega urada UNEP za Evropo Jan Dusik. Zjutraj se bo na Twitterju odvijal pogovor o okolju prijaznih veščinah.

Sistem za registracijo za dogodke je zdaj odprt. Kliknite tukaj, da ustvarite račun ali se prijavite. Registrirajte se prek povezave za posamezno srečanje, ki je na dnevnem programu.

Commissioner Vella opens Green Week 2016 in Ljubljana

Enrico Brivio Spokesperson European Commission
Iris Petsa Press Officer for Environment, Maritime Affairs and Fisheries