Инвестиции за по-зелено бъдеще – ЕС стартира „Зелената седмица“ 2016

Тазгодишното издание на „Зелената седмица“, най-мащабното годишно събитие, което се фокусира върху европейската политика в областта на околната среда, ще се проведе от понеделник, 30 май, до петък, 3 юни, 2016 г. Тази година основната тема ще бъде „Инвестиции за по-зелено бъдеще“.

30 май 2016, понеделник — Европейският комисар Кармену Вела, отговарящ за околната среда, морското дело и рибарството, заяви:

„Зелената седмица“ предлага уникална възможност за среща на хора и организации, които могат да дадат своя принос за устойчивото развитие на Европа. Тази година основната тема на събитието са зелените инвестиции. Преминаването към кръгова и нисковъглеродна икономика изисква стабилно финансиране. Европа е добре подготвена да поведе тази промяна.  Нашите фондове, сред които са Европейският фонд за стратегически инвестиции, програмата LIFE и рамковата програма „Хоризонт 2020“, спомагат за насочването на тези инвестиции към устойчив растеж.”

През тази седмица из цяла Европа ще бъдат организирани онлайн дебати, туитър чатове и различни събития, които ще покажат как инвестициите могат да допринесат за едно по-зелено бъдеще в Европа. Всеки ден ще се разглежда различен аспект от темата, а участие ще вземат много организации и партньори, имащи отношение по съответните въпроси. Ето кои ще бъдат основните акценти в програмата:

Понеделник, 30 май – Инвестиции за по-зелени градове

„Зелената седмица“ на ЕС ще започне в Любляна (Словения) - тазгодишната „Европейска зелена столица“. По време на предвидените за деня събития ще се дискутира как чрез инвестиции в по-зелени градове може да се подобри качеството на градския живот. Държавите членки на ЕС ще ратифицират Пакта от Амстердам и ще съставят Европейската програма за градско развитие, която ще обедини правителствата, общините и различните заинтересовани страни около идеята за насърчаване на устойчивото градско развитие.

Вторник, 31 май – Инвестиции в селските райони

В дискусиите ще се обсъждат начини за обезпечаване на нашето бъдеще чрез инвестиции в селските райони. Комисар Вела ще открие международна конференция по въпросите на устойчивото производство на храни и управлението на биологичните отпадъци, организирана от асоциацията ACR+. Сутрешният туитър чат (#askEASME) ще отговори на всички въпроси относно европейското финансиране в сферата на околната среда. Онлайн дебат, организиран от GLOBE EU в Европейския парламент, ще хвърли допълнителна светлина по въпроса за устойчивото производство на храни, а Белгийската платформа за биологично разнообразие заедно с Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) ще бъдат домакини на събитие, посветено на ползите от природните решения. Най-добрите проекти по програма LIFE „Природа“ също ще бъдат обявени в две категории: Природа и биологично разнообразие и Околна среда и информация.

Сряда, 1 юни – Инвестиции, които работят

Зелените инвестиции имат положителен ефект върху създаването на работни места. Системите и компаниите от кръговата икономика имат нужда от адаптирано финансиране, тъй като често разпределят доход от инвестициите по различни начини. С привличане на инвестиции от частния сектор с цел насърчаване на по-зелени решения може да се преодолее неефективността на пазара и да се постигнат сериозни социални ползи. В Брюксел (Белгия) заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен и комисар Вела ще говорят за това, как Европейският фонд за стратегически инвестиции може да привлече финансови средства за зелени проекти и как можем да насочим финансовата система към по-устойчиви проекти. Освен това главни изпълнителни директори от сектора за търговия на дребно ще поемат ангажимент да инвестират в кръгова икономика.

Четвъртък, 2 юни – Инвестиции в нашите океани

През този ден ще се изследва потенциалът на синята икономика, която представлява 4 % от БВП на ЕС и осигурява повече от 5 милиона работни места. Комисар Вела ще говори за природния капитал на Европейската бизнес среща на високо равнище. Следобедът ще се проведе уебинар относно достъпа до финансиране за инвестиции в устойчиви сини проекти и ще бъде обяснено как ръководителите на проекти да комбинират различни източници.

Петък, 3 юни – Инвестиции за бъдещите поколения

„Зелената седмица“ 2016 ще завърши със събитие във Виена (Австрия), носещо името „Цели за устойчиво развитие за зелено бъдеще: инвестиции за бъдещите поколения“. Темите, които ще се разискват, ще включват прилагането на Програмата относно целите за устойчиво развитие 2030. Ще говорят комисар Вела, австрийският министър на околната среда Андре Рупрехтер и директорът на Регионалния офис за Европа на Програмата на ООН за околна среда Ян Дусик. Сутринта ще има туитър чат, посветен на зелените умения.

Регистрационната система вече е отворена за събития. Щракнете тук, за да си направите акаунт или за да влезете в системата. Регистрирайте се с помощта на линка за всяка сесия в програмата за деня.

Контакт с нас

#EUGreenWeek