Investície do zelenšej budúcnosti – v EÚ sa začína podujatie Green Week 2016

Tohtoročné podujatie Green Week, ktoré každoročne predstavuje najvýznamnejšiu príležitosť na rozhovory a diskusie o európskej politike v oblasti životného prostredia, sa uskutoční od pondelka 30. mája do piatka 3. júna. Tento rok bude podujatie zamerané na tému Investície do zelenšej budúcnosti.

Pondelok, 30. mája 2016 — Karmenu Vella, komisár EÚ pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybné hospodárstvo, povedal:

„Podujatie Green Week ponúka jedinečnú príležitosť na vzájomné stretnutie jednotlivcov a organizácií, ktorí môžu pomôcť pri formovaní trvalo udržateľného rozvoja v Európe. Tohtoročnou hlavnou témou sú zelené investície. Prechod na obehové a nízkouhlíkové hospodárstvo si vyžaduje dostatok finančných prostriedkov. Európa je dobre pripravená na tento prechod.  Naše fondy, ako je EFSI a LIFE či Horizont 2020, smerujú tieto investície do trvalo udržateľného rastu.“

Počas tohto týždňa budú v celej Európe prebiehať internetové debaty, diskusie na Twitteri a podujatia, ktoré predstavia možnosti, ako pomocou investícií vytvoriť zelenšiu budúcnosť v Európe. Každý deň sa za účasti širokého spektra zainteresovaných strán a partnerov bude venovať pozornosť vždy jednému aspektu témy. Program je rozdelený na niekoľko kľúčových tém:

Pondelok 30. mája – Investície do zelenších miest

Podujatie EÚ Green Week sa začne v Ľubľane (Slovinsko), ktorá je tohtoročným Európskym hlavným zeleným mestom. Podujatia počas dňa sa budú zameriavať na to, ako môže financovanie zelenších miest zlepšiť kvalitu života v meste. Členské štáty EÚ budú ratifikovať Amsterdamský pakt a vypracujú mestskú agendu EÚ, v rámci ktorej sa samosprávy, obce a zainteresované strany zjednotia, aby podporili udržateľnosť miest.

Utorok 31. mája – Investície do vidieka

V rámci diskusií sa budú skúmať spôsoby zabezpečenia našej budúcnosti prostredníctvom investícií do vidieka. Komisár Vella otvorí medzinárodnú konferenciu o udržateľnom nakladaní s potravinami a biologickým odpadom Združenia miest a regiónov pre recykláciu a udržateľné nakladanie s odpadom (ACR+). Ranná diskusia na Twitteri (#askEASME) zodpovie všetky otázky týkajúce sa financovania životného prostredia zo strany EÚ. Internetová diskusia, ktorú organizuje GLOBE EU v Európskom parlamente, sa bude ďalej venovať udržateľnému nakladaniu s potravinami, zatiaľ čo belgická platforma pre biodiverzitu a Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) usporiadajú podujatie, na ktorom sa budú prezentovať viacnásobné výhody prírodných riešení. Vyhlásia sa tiež najlepšie projekty v rámci programu LIFE-Nature v dvoch kategóriách: Príroda a biodiverzita a Životné prostredie a informácie.

Streda 1. júna – Investície na realizáciu

Zelené investície majú pozitívny vplyv na tvorbu pracovných miest. Systémy obehového hospodárstva a spoločnosti musia prispôsobiť svoje financovanie, pretože často rôznymi spôsobmi vynakladajú prostriedky na návratnosť investícií. Využívanie súkromných finančných prostriedkov v oblasti ekologickejších riešení môže odstrániť nedostatky na trhu a priniesť významné sociálne výhody. Európsky podpredseda Komisie Jyrki Katainen a komisár Vella budú v Bruseli (Belgicko) diskutovať o tom, ako môže Európsky fond pre strategické investície (EFSI) zmobilizovať financie na zelené projekty a ako môžeme využívať finančný systém v rámci udržateľných projektov. Záväzok investovať do obehového hospodárstva prijme aj skupina generálnych riaditeľov z maloobchodného sektora.

Štvrtok 2. júna – Investície do našich oceánov

Počas tohto dňa sa preskúma potenciál modrého hospodárstva, ktoré predstavuje 4 % HDP EÚ a viac než päť miliónov pracovných miest. Komisár Vella bude na Európskom podnikateľskom samite hovoriť o prírodnom kapitáli. Popoludní sa uskutoční webinár, ktorý sa bude venovať získavaniu finančných prostriedkov na investície do udržateľných modrých projektov a možnostiam, ako môžu navrhovatelia projektov kombinovať rôzne zdroje.

Piatok 3. júna – Investície pre budúce generácie

Green Week 2016 sa ukončí podujatím vo Viedni (Rakúsko) s názvom Ciele udržateľného rozvoja pre zelenú budúcnosť: Investície pre budúce generácie. Témy diskusie budú zahŕňať plnenie cieľov programu trvalo udržateľného rozvoja do roku 2030. Medzi rečníkmi bude komisár EÚ Vella, rakúsky minister životného prostredia Andrä Rupprechter a Jan Dusík, riaditeľ regionálnej kancelárie Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) pre Európu. Ráno sa bude na Twitteri konať diskusia o zelených zručnostiach.

Systém je teraz otvorený na registráciu na podujatia. Kliknite sem a vytvorte si účet alebo sa prihláste. Zaregistrujte sa prostredníctvom odkazov na jednotlivé konferencie, ktoré sú na programe dňa.