Investice do zelenější budoucnosti – EU zahajuje Zelený týden 2016

Letošní ročník konference Zelený týden, která každoročně představuje nejvýznamnější příležitost k rozhovorům a diskuzím o evropské politice v oblasti životního prostředí, se bude konat od pondělí 30. května do pátku 3. června. Tentokrát se bude věnovat tématu „Investice do zelenější budoucnosti“.

Pondělí, 30. května 2016 — Karmenu Vella, evropský komisař pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov, prohlásil:

Zelený týden nabízí jedinečnou příležitost k navázání spolupráce mezi jednotlivci a organizacemi schopnými pomoci při formování udržitelného rozvoje Evropy. Hlavním letošním tématem jsou zelené investice. Přechod k oběhové a nízkouhlíkové ekonomice vyžaduje důkladné financování. Evropa má dobré předpoklady stanout v čele tohoto procesu.  Naše fondy, jako například EFSI, spolu s programy LIFE a Horizont 2020, směrují tyto investice k udržitelnému růstu.“

Po celý týden budou probíhat online diskuze, bude se chatovat na Twitteru a na řadě míst v Evropě se uskuteční akce, které představí možnosti, jak pomocí investic přinést Evropě zelenější budoucnost. Každý den bude věnován jinému aspektu daného tématu a do dění se zapojí řada různých partnerských organizací a subjektů. Program zahrnující několik klíčových bodů má tuto podobu:

Pondělí 30. května – Investice pro zelenější města

Evropský Zelený týden bude zahájen v Lublani (Slovinsko), která byla vyhlášena letošním Evropským zeleným městem. Akce konané v rámci tohoto dne se zaměří na to, jak může financování zelenějších měst zlepšit kvalitu městského života. Členské státy EU ratifikují Amsterdamský pakt a vytvoří městskou agendu EU, která spojí vlády, obce a další zúčastněné subjekty usilující o zvýšení udržitelnosti měst.

Úterý 31. května – Investice do našeho venkova

Diskuze se zaměří na možnosti, jak zajistit naši budoucnost prostřednictvím investic do venkova. Komisař Vella zahájí mezinárodní konferenci na téma udržitelnosti v oblasti potravin a nakládání s biologickým odpadem, kterou pořádá asociace ACR+. Ranní chat na Twitteru (#askEASME) zodpoví všechny dotazy ohledně financování EU v oblasti životního prostředí. Tématem udržitelnosti v oblasti potravin se bude podrobněji zabývat online diskuze, kterou organizuje platforma GLOBE EU v Evropském parlamentu. Belgická Platforma pro biodiverzitu zase společně s Mezinárodním svazem ochrany přírody uspořádá akci, která představí výhody přírodních řešení. Proběhne také vyhlášení nejlepších projektů LIFE-Nature, a to ve dvou kategoriích: Příroda a biodiverzita a Životní prostředí a informace.

Středa 1. června – Investice, které pomáhají

Zelené investice mají pozitivní vliv na tvorbu pracovních míst. Systémy oběhové ekonomiky i firmy musí přizpůsobit své financování, protože často splácí výnosy z investic různými způsoby. Využití soukromých financí v oblasti zelenějších řešení pomůže překonat mezery na trhu a přinést významné sociální výhody. Viceprezident Evropské komise Jyrki Katainen a komisař Vella budou v Bruselu (Belgii) hovořit o tom, jak může Evropský fond pro strategické investice (EFSI) mobilizovat finanční prostředky pro zelené projekty a jak bychom mohli finanční systém využít pro udržitelné projekty. Skupina generálních ředitelů z maloobchodního sektoru se také zaváže k poskytnutí investic do oběhové ekonomiky.

Čtvrtek 2. června – Investice do našich oceánů

Tento den se zaměří na zkoumání potenciálu tzv. modré ekonomiky, která představuje 4 % evropského HDP a více než 5 milionů pracovních míst. Komisař Vella promluví o přírodním bohatství na Evropském obchodním summitu. Odpoledne proběhne webinář, který ukáže, jak získat finanční prostředky na investice do udržitelných modrých projektů a jak mohou organizátoři projektů kombinovat různé zdroje.

Pátek 3. června – Investice pro budoucí generace

Zelený týden 2016 zakončí ve Vídni (Rakousko) akce s názvem „Cíle udržitelného rozvoje pro zelenou budoucnost: Investice pro budoucí generace“. K tématům diskuzí bude patřit implementace agendy pro cíle udržitelného rozvoje na rok 2030. Mezi řečníky bude například evropský komisař Vella, rakouský ministr životního prostředí Andrä Rupprechter a ředitel evropské regionální kanceláře Programu OSN pro životní prostředí Jan Dusík. V ranních hodinách proběhne na Twitteru chat na téma zelených dovedností.

Do registračního systému již lze přihlašovat akce. Chcete-li si vytvořit účet nebo se přihlásit, klikněte sem. Registrujte se prostřednictvím odkazů pro jednotlivé události podle denního programu.