Generațiile viitoare vor prospera datorită implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă în Europa

În ultima zi a ediției din 2016 a Săptămânii verzi, comisarul UE Karmenu Vella va discuta despre implementarea Agendei 2030 în scopul îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă și despre modul în care aceasta va înscrie Europa pe calea către o economie circulară și cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Vineri, 3 iunie 2016 — Vineri, 3 iunie, ediția din 2016 a Săptămânii verzi se va încheia cu un eveniment organizat în Viena și intitulat „Obiective de dezvoltare durabilă pentru un viitor fără poluare: investind în generațiile viitoare”.

Karmenu Vella, comisar UE pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a afirmat:

„Este timpul să acordăm mai multă atenție limitelor ecologice ale planetei și să protejăm capitalul natural vital, astfel încât avantajele pe termen scurt să nu afecteze moștenirea pe care o lăsăm generațiilor viitoare. Voi discuta cu organizațiile europene de tineret despre modalitățile în care, prin colaborare, putem reuși să îndeplinim obiectivele de dezvoltare durabilă. Împreună putem pune bazele unui viitor mai ecologic și mai prosper.”

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă este un plan de acțiune care stabilește o viziune asupra promovării prosperității și protejării în același timp a planetei. În acest sens, atât guvernele, cât și sectorul financiar, întreprinderile și cetățenii dețin un rol important.

Tinerii contribuie deja prin politică (Forumul European de Tineret) sau formare (SusCon – construcții durabile), în timp ce mulți alții contribuie prin voluntariat și campanii în cadrul unor proiecte LIFE, printre care BulPlantNet, Surfriders, Plastic-s-kills. Totodată, tinerii pot direcționa Europa către o economie mai circulară, prin sprijinirea modalităților durabile de a produce și de a consuma bunuri.

Totuși, sunt necesare în prezent acțiuni colective dacă dorim să construim un viitor durabil. Această tranziție va avea la bază investiții care integrează oportunități de natură economică și preocupări în materie de mediu. Finanțarea din FEIS, fondurile ESI și Orizont 2020 vor sprijini antreprenorii și inovatorii ecologiști ai noii generații. Mai mult, grație acestei finanțări, lucrătorii tineri vor dobândi aptitudinile necesare în materie de mediu pentru a genera creștere economică și locuri de muncă, iar întreprinderile vor lua în calcul impactul social și de mediu în cadrul practicilor lor investiționale.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă are capacitatea de a transforma în realitate ideea unui viitor mai ecologic. Schimbarea este la îndemâna noastră, trebuie doar să ne asigurăm că sunt luate măsurile necesare pentru integrarea durabilității în modul nostru de gândire.

UNDP - Connecting the Dots for People & Planet

EU Switch to GREEN: Building partnerships in developing countries for a Great Green World